Haberler

ATATÜRK'Ü ANMA, GENÇLİK VE SPOR BAYRAMI KUTLU OLSON

ATATÜRK'Ü ANMA, GENÇLİK VE SPOR BAYRAMI KUTLU OLSON

ATATÜRK'Ü ANMA, GENÇLİK VE SPOR BAYRAMINI

Osmanlının son dönemlerinde, Anadolu adım adım işgal edilirken, Yunanistan'ın Karadeniz kıyılarında bir Pontus Rum devleti kurma isteğine destek veren İngiltere’nin, bölgede Rum çetelerinin saldırılarına Türk grupların karşılık vermesini bahane ederek Osmanlı Hükümeti'ne "Siz asayişi sağlayamazsanız biz Samsun'a çıkıp bölgeyi işgal edeceğiz" anlamı taşıyan nota vermesi, Mustafa Kemal'in Anadolu'ya geçmesi için fırsat oldu.

15 Mayıs'ta İzmir, Yunan orduları tarafından işgal edildi.

9. Ordu Müfettişi olarak görevlendirilen Mustafa Kemal, 16 Mayıs'ta "Bandırma Vapuru" ile İstanbul'dan yola çıktı ve 19 Mayıs 1919'da Samsun'a vardı.

Samsun'da küçük bir grup tarafından karşıladı.

"9. Ordu Kıtaları Müfettişi ve Padişahın Fahri Yaveri Mirliva Mustafa Kemal Paşa" unvanı ile bölgeye gelen Mustafa Kemal, Samsun'a vardığını telgrafla İstanbul'a bildirdi.

Tablonun İngilizlerin iddia ettiği gibi olmadığını belirledi.

İngilizlerin denetimindeki kentte yakından takip edilen Mustafa Kemal, kurtuluş için örgütlenmenin mümkün olmayacağını fark edince Havza'ya geçmeye karar verdi.

Havza'da çalışmalara hemen başladı, 26 Mayıs 1919'da ilçeyi temsil eden 7 kişilik heyeti ikametgahında kabul ederek içinde bulunulan zor durumu anlattı. Heyete yaptığı konuşmada zor durumu şu sözlerle dile getirdi: "Hiçbir zaman umutsuz olmayacağız, çalışacağız. Uçurumun kenarındayız. Bizi canlı canlı mezara atmak istiyorlar. Son bir cüret bizi kurtarabilir."

İlk Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti 28 Mayıs 1919'da Havza'da kuruldu. Mustafa Kemal, aynı gün vali, mutasarrıflık ve kolordulara bir genelge gönderip "İzmir'den sonra Yunan ordularının Anadolu'ya ilerleme tehlikesine dikkati çekerek, "Vatanın bütünlüğünün korunması için ulusal tepkilerin daha canlı olarak gösterilmesini, 3 gün süreyle büyük ve coşkulu miting ve toplantılar yapılmasını, hükümete ve büyük devletlerin temsilciliklerine etkili telgraflar çekilmesini" istedi.

Havzalılar, ilk mitingi 30 Mayıs'ta Mustafa Kemal'in önderliğinde, belediye binası önünde yaptı. Bu mitingde, İzmir'in işgalinin protesto edildi. Osmanlı Hükümeti ve işgal devletlerine çekilen protesto telgrafları, mitinglerle ilgili Harbiye Nezareti'nin (Savaş Bakanlığı) sorusuna Mustafa Kemal'in yanıtı şöyle oldu: "Milletin heyecanını ve gösterilerini durdurmak için hiç kimsede kudret ve takat göremem." demiştir.

Havza'da ikinci miting 6 Haziran 1919'da düzenlendi. İngilizler, Osmanlı Hükümetine, Mustafa Kemal'in İstanbul'a geri çağrılması için baskı yaptı.

Baskılar sonucu Mustafa Kemal, Harbiye Nezareti tarafından İstanbul'a geri çağrıldı.

Mustafa Kemal, İstanbul'a çağrılmasından bir gün sonra 7 Haziran 1919'da, Samsun yoluyla İstanbul'a gönderilen 10 bin tüfek sürgü kolu ve 12 top kamasına el koydu ve Havza'daki silah deposundaki silahları da halka dağıttı. Mustafa Kemal Havza'dan kurtuluş meşalesini yakarak ayrıldı

Acilen İstanbul'a dönmesi çağrısına uymayan Mustafa Kemal, mülki ve askeri makamlara gönderdiği genelgede şu ifadelere yer verdi: "Milli bağımsızlığımız uğrunda bütün mevcudiyetimle milletle beraber nihayetine kadar çalışacağıma mukaddesatım namına söz veririm."

Mustafa Kemal, İstanbul Hükümeti'ne verdiği cevapta sonuna kadar milli mücadeleyi destekleyeceğini, gerekirse görevinden istifa edip halkın arasına katılarak mücadeleyi yürüteceğini bildirdi ve 12 Haziran'da Havza'dan sabah saatlerinde Amasya'ya geçti.

Büyük Önder'in Samsun'a çıkışı, Yunan askerlerinin denize döküldüğü 9 Eylül 1922'ye kadar sürecek büyük mücadelenin de ilk adımı oldu ve bu olay Kurtuluş Savaşı'nın fiili başlangıcı olarak kabul edildi. (Alıntı)

Türk Kurtuluş Savaşı'nın başladığı gün kabul edilen 1919 yılının 19 Mayıs gününü Atatürk bayram ilan ederek Türk gençliğine armağan etmiştir.

Gençliğimizin ve tüm ulusumuzun Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramını kutlarız.